Relansarea mondială pierde viteză
O dată cu scăderea sprijinului din partea acumulării de stocuri și a măsurilor de stimulare, relansarea mondială urmează să-și încetinească ritmul în a doua parte a anului, deși o repetare a crizei pare puțin probabilă. În ciuda încetinirii, PIB mondial (fără cel al UE) este așteptat să crească cu aproximativ 5% în 2010, cu un ¼ de punct procentual mai mult decât se anticipa în primăvară.
Este urmarea unei activități economice peste așteptări în primele șase luni din 2010. Din nou, ca și în primăvară, redresarea se anunță inegală, cu creșteri puternice în economiile emergente, dar cu situații încă fragile în unele economii avansate.
Reechilibrarea creșterii în UE în sensul cererii interne
În a doua jumătate a anului, creșterea PIB va slăbi și în UE, pe fondul încetinirii economiei mondiale și al epuizării factorilor temporari care au servit la anclanșarea redresării. Cu toate acestea, impulsul înregistrat în trimestrul al doilea va continua să se facă parțial simțit și în restul anului, ducând la rezultate trimestriale ceva mai bune decât se preconiza în primăvară.
Pentru trimestrul III, se anticipează o majorare a PIB de 0,5% atât pe ansamblul UE, cât și în zona euro, urmată de o creștere de 0,4%, respectiv 0,3%, în ultimul trimestru. Această perspectivă mai favorabilă decât se prevedea este confirmată, printre altele, și de indicatorii climatului economic care anunță o extindere continuă a activității economice în următoarele luni.
În plus, redresarea pare să-și lărgească sfera de acțiune, antrenând mai multe sectoare și componente ale cererii. În particular, în trimestrul II 2010, consumul și investițiile private au contribuit mai mult la PIB decât contribuția cumulată a stocurilor și a exporturilor nete.
Este o reechilibrare încurajatoare, în special pentru a doua parte a anului, când creșterea exporturilor UE ar urma să fie frânată de încetinirea așteptată în mediul extern. Pe de altă parte, piețele financiare, care nu și-au revenit decât parțial după tensiunile din luna mai, sunt încă fragile. (http://europa.eu)