Cartea verde a Comisiei propune un „cadru strategic comun”, care combină trei aspecte esențiale:
În primul rând, se pune accentul pe trei obiective care se consolidează reciproc: dotarea UE cu o bază științifică de talie mondială, stimularea competitivității în toate domeniile și soluționarea unor provocări importante precum schimbările climatice, utilizarea eficientă a resurselor, securitatea energetică și alimentară, sănătatea și îmbătrânirea populației.
În al doilea rând, se dorește un grad mai mare de atractivitate a fondurilor UE pe care participanții să le poată accesa mai ușor, de exemplu prin intermediul unui punct unic de acces, cu instrumente IT comune, ori prin intermediul unui „ghișeu unic”, unde participanții pot primi consultanță și asistență pe tot parcursul procesului de finanțare.
În plus, Cadrul strategic comun va oferi o serie de instrumente de finanțare mai simple și mai structurate, care vor acoperi întregul lanț al inovării, inclusiv cercetarea de bază, cercetarea aplicată, colaborarea dintre mediul academic și industrie și inovarea la nivelul întreprinderilor.
Se va promova flexibilitatea, pentru a se încuraja diversitatea și implicarea mediului economic. Cei interesați vor putea depune cereri pentru mai multe proiecte distincte, fără a fi nevoiți să furnizeze aceleași informații de mai multe ori.
În al treilea rând, procedurile contabile legate de utilizarea fondurilor primite vor fi mult mai simple și mai coerente; aceasta va include, de exemplu, posibilitatea de a recurge mai frecvent la plățile forfetare.
Simplificarea va facilita și va eficientiza controlul financiar al utilizării banilor contribuabililor europeni. sursa: http://europa.eu/