vineri, 7 octombrie 2011

Calendar al cererilor de proiecte POS MEDIU 07.2011

CALENDARUL ORIENTATIV AL LANSĂRII DE CERERI DE PROIECTE PENTRU PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL MEDIU ÎN LUNA IULIE 2011

Programul Operaţional Sectorial Mediu
Domenii majore de intervenţie
Data estimativă a lansării
(Luna)
Observaţii
Axa prioritară 1 - Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată
1.1. Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată
Depunere continuă
În derulare; se finanţează proiecte majore. Până în prezent au fost aprobate 31 proiecte majore, dar şi un proiect nemajor, iar alte 12 proiecte majore se află în pregătire sau în curs de aprobare la AM sau CE.
Axa prioritară 2 - Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric
2.1. Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor
Depunere continuă
În derulare; se finanţează proiecte majore şi nemajore. Până în prezent au fost aprobate 17 proiecte, iar alte 19 se află în pregătire sau în curs de aprobare la AM. Un proiect major (Timiş) se află în aprobare la CE.
2.2. Reabilitarea zonelor poluate istoric
Depunere continuă
Cele 3 proiecte pilot pentru care au fost elaborate aplicaţii de finanţare prin proiectul PHARE CES (Câmpina, Crângurile, Turda) au fost încheiate contractele de finanţare.
În urma reluării procesului de selecţie a altor situri ce pot intra sub incidenţa cerinţelor POS Mediu - Axa Prioritară 2 - Domeniul major de intervenţie 2, au fost selectate pentru finanţare alte două situri, unul aparţinând Primăriei Târgu-Mureş şi altul Primăriei Turda, proiectele fiind în
2
Programul Operaţional Sectorial Mediu
Domenii majore de intervenţie
Data estimativă a lansării
(Luna)
Observaţii
curs de pregătire.
Axa prioritară 3 - Reducerea poluării şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin restructurarea şi reabilitarea sistemelor de încălzire urbană pentru atingerea ţintelor de eficienţă energetică în localităţile cele mai afectate de poluare
3.1. Reabilitarea sistemelor urbane de încălzire în zonele fierbinţi (hot-spot)
Depunere continuă
S-au semnat Contracte de Finanţare pentru municipiile Iaşi, Timişoara, Bacău, Botoşani, Focşani şi Oradea. Se află în curs de semnare contractul de finanţare pentru proiectul din municipiul Râmnicu-Vâlcea.
Axa prioritară 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii
4.1. Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management în vederea protejării biodiversităţii şi Natura 2000
Octombrie 2011
(Sesiunea a V-a)
A fost lansată la începutul lunii noiembrie 2010 sesiunea a 4 - a de proiecte, având ca termen de depunere a cererilor de finanţare 3l.03.2011, iar finalizarea evaluării este estimată pentru luna septembrie 2011. Au fost depuse 122 proiecte, din care 7 au fost respinse în faza de admisibilitate, 6 au fost respinse în faza de eligibilitate. În urma reuniunii Comitetelor de Selecţie a Proiectelor din data de 21.06.2011 şi 28.07.2011 au fost aprobate 14 proiecte, au fost respinse 3 proiecte şi alte 7 proiecte se află în revizuire. Restul proiectelor se află în proces de evaluare la Organismele Intermediare POS Mediu.
Axa prioritară 5 - Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc
5.1. Protecţia împotriva inundaţiilor
Depunere continuă
Aplicaţia pentru bazinul Prut-Bârlad este
3
Programul Operaţional Sectorial Mediu
Domenii majore de intervenţie
Data estimativă a lansării
(Luna)
Observaţii
transmisă spre aprobare la CE.
Au fost aprobate 10 proiecte pentru finanţarea din această axă prioritară a hărţilor de hazard pentru conformarea cu cerinţele noii directive privind reducerea riscului la inundaţii (abordare la nivel de bazin).
De asemenea, se afla în pregătire mai multe aplicaţii de finanţare pentru investiţii prioritare (no regret measures) în domeniul prevenirii şi diminuării riscului la inundaţii, procesul de selecţie a proiectelor fiind finalizat în acest moment.
Un alt proiect important - WATMAN - pregătit de către beneficiar (ANAR), a fost depus la AM pentru evaluare.
5.2. Reducerea eroziunii costiere
Depunere continuă
Se află în implementare Contractul de finanţare cu ANAR pentru proiectul „Asistenţă tehnică pentru pregătire de proiecte, Axa prioritară 5 – Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc. Domeniul major de intervenţie 2 – Reducerea eroziunii costiere”. Master Planul zonei costiere este în curs de finalizare şi va fi depus la AM în perioada imediat următoare.
Axa prioritară 6 - Asistenţă Tehnică
4
Programul Operaţional Sectorial Mediu
Domenii majore de intervenţie
Data estimativă a lansării
(Luna)
Observaţii
6.1. Sprijin pentru managementul şi evaluarea POS
Depunere continuă
În derulare
6.2. Sprijin pentru informare şi publicitate
Depunere continuă
În derulare