miercuri, 2 septembrie 2009

Fondurile externe nerambursabile acordate prin Mecanismul Financiar SEE

Art. 5 – (1) Mecanismul Financiar SEE finanţează următoarele tipuri de asistenţă financiară nerambursabilă, aşa cum sunt definite prin ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr.2363/2007:
a) Proiecte individuale;
b) Fondul pentru ONG-uri;
c) Fondul pentru sprijinirea cooperării între şcoli/burse de şcolarizare;
d) Asistenţă tehnică pentru Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de Punct Naţional de Contact.

(2) Sumele aferente tipurilor de asistenţă financiară nerambursabilă acordate de Oficiul Mecanismului Financiar în cadrul Mecanismului Financiar SEE, prevăzute la alin. (1) lit. a), c)şi d) se primesc de Autoritatea de Certificare şi Plată şi se transferă Oficiului de Plăţi şi Contractare Phare în vederea rambursării cheltuielilor eligibile în:
a) conturile de venituri ale bugetelor din care au fost finanţate proiectele respective, în cazul promotorilor de proiecte prevăzuţi la art. 6 alin. (1) lit. a) şi lit. c);
b) conturile de disponibilităţi prin care se gestionează bugetele de venituri şi cheltuieli ale promotorilor de proiecte prevăzuţi la art. 6 alin. (1) lit. b), lit. d) şi lit. e);

(3) Transferul sumelor de la Autoritatea de Certificare şi Plată către Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, precum şi plăţile efectuate de Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare în conturile promotorilor de proiecte, deschise la bănci comerciale şi/sau în sistemul Trezoreriei Statului, se efectuează în lei, în cazul tipurilor de asistenţă financiară nerambursabilă prevăzute la alin. (1) lit. a), c) şi d).

(4) Sumele aferente tipului de asistenţă financiară nerambursabilă acordată în cadrul
Mecanismului Financiar SEE, prevăzut la alin. (1) lit. b), se transferă în euro direct de către Oficiul Mecanismului Financiar în contul Administratorului Fondului pentru ONG-uri şi se utilizează conform acordului încheiat între Comitetul Mecanismului Financiar şi Administratorului Fondului pentru ONG-uri.

(5) Pentru derularea operaţiunilor financiare aferente proiectelor finanţate în cadrul
Mecanismului Financiar SEE, instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, în calitate de promotori de proiecte, au obligaţia să deschidă conturi în sistemul Trezoreriei Statului, conform prevederilor legale în vigoare. Celelalte categorii de promotori de proiecte pot opta pentru deschiderea acestor conturi în sistemul Trezoreriei Statului sau în bănci comerciale. (proiect OG, partial)